Wie is er bang voor Fatima Sultan?

Een geborduurd ontmoetingsspel voor vrouwen

Een cirkel van vrouwen rond een spel. Sommigen zijn geboren in Afghanistan, andere hier. Jij bent één van hen. Een gelegenheid om elkaar in een intieme omgeving te ontmoeten en ongecensureerd vragen te stellen, voorbij taboes en gêne. Een uitwisseling van verhalen in woorden, geuren en kleuren. Een uitsluitend vrouwelijk gezelschap? Hier en nu? 


Op een speelse en artistieke manier gaat dit project op zoek naar een context waarin mensen elkaar écht kunnen ontmoeten en waarin solidariteit een kans krijgt.

Een participatief project van Wilde Vlechten en DOEK vzw

WIBVFS#8#Sofie_Jaspersklein.jpg

"Het spel is eigenlijk maar een aanleiding om mensen samen te krijgen die elkaar anders nooit zouden spreken. En toch creëert het een veilige context om het over diepe vragen te hebben.” Charlotte Somviele, De Standaard, 15/12/16

“Wie is er bang voor Fatima Sultan? doorbreekt alle theatergrenzen. Als toeschouwer speel je een intiem gezelschapsspel met Afghaanse vrouwen. Zij vertellen over hun gebruiken, jij praat in ruil over jouw leven. Kim van de Perre, De Morgen, 25/11/16

Ik voel bij dit spel dat het iets invult wat we massaal als Belg missen. Ik vond het confronterend om 2,5u in een rust terecht te komen waar je met een klein groepje aandacht voor mekaar hebt en vragen stelt die ik soms liever niet aan mezelf stel.” Jo-An, Antwerpen 2016

“Wanneer vijftien vrouwen die elkaar niet kennen, praten over grote en kleine dingen in het leven, gebeurt er iets magisch. Er ontstaat een verbondenheid over culturen heen.” Elien van Wynsberghe, GVA, 4/3/17

IMG_5566.jpg

Schermafbeelding 2021-02-12 om 12.52.10.png

Ons uitnodigen bij je thuis?

Wie is er bang voor Fatima Sultan? kan geboekt worden door bv. vrouwenverenigingen, kunstencentra, buurtbewoners, scholen, festivals, bibliotheken... of door een gastvrouw die het spel thuis wil organiseren in familie- of vriendenkring. 
Als organisatie of gastvrouw zorg je voor een cirkel van 20 stoelen (of zetels) in een private ruimte en 15 medespeelsters tussen 16 tot 99 jaar.

Een groepje van vier Afghaanse vrouwen en kunstenares Sara Dykmans zorgen voor de rest. Zij initiëren het spel én spelen mee.   
Duur: 2,5 uur (inclusief pauze)
Prijs: Wij hanteren verschillende prijzen voor professionele organisaties en particulieren. 

Sinds 2016 speelden we meer dan 50 huiskamersessies in Vlaanderen en Nederland. We speelden ook heel wat publieke en interne sessies bij organisaties zoals; TAZ, KOPERGIETERY, UGent, Femma Hingene, Open school Heist o/d berg, CC Luchtbal, YWCA Antwerpen, OCMW, KunstZ, MAS, Hogeschool Plantin, Odisee Hogeschool, Sociaal huis Mechelen, Arsenaal/Lazarus, Cultuurraad Bornem, CCMerksem, IVCAntwerpen, Gezinsdbond, Vertelfestival BIBantwerpen, Textielfestival CC De ververij, DeFeniks,…

Het spel Wie is er bang van Fatima Sultan? is het resultaat van een participatief traject met kunstenares Sara Dykmans en een groep Afghaanse vrouwen. Ze kwamen samen vanuit een gedeelde liefde voor textiele ambachten. 
In 2015 werd Sara uitgenodigd door DOEK vzw voor een eerste ontmoeting met deze vrouwen. Ze was niet alleen geraakt door de schoonheid en kwaliteit van hun werk, maar ook door de openhartige gesprekken die tijdens de handwerksessies ontstonden. Thema's zoals vrouw-zijn, identiteit, cultuur, emancipatie en relaties kwamen aan bod. De gesprekken confronteerden Sara met de "culturele bril" die we allemaal - bewust en onbewust - dragen.

Als vrouw, als lid van een generatie, als bewoner van een stad of gemeenschap, als gelovige, atheïst of ergens daartussen, als inwoner van een land, etcetera.
Zo ontstond het idee om deze handwerksessies te “theatraliseren” en op zoek te gaan naar een vorm waarin de verhalen van deze vrouwen en hun textiele vaardigheden met een publiek kunnen gedeeld worden tijdens een niet-vrijblijvende ontmoeting. 


Wie is er bang voor Fatima Sultan? bevindt zich op een snijpunt tussen spel en gesprek, ervaring en ontmoeting, persoonlijk en politiek, publiek en deelnemer. 

Vorige
Vorige

Wil(g)

Volgende
Volgende

Hier&Ginder